site-logo
site-bg

Doğalgaz Tesisatı


withimage-photo

Doğalgaz Tesisatı Nedir?

Doğalgaz, bölgede bulunan yetkili gaz dağıtım firmaları tarafından kullanılacak birimlere taşınır. Bu birimler daireler, binalar, toplu konutlar, fabrikalar gibi geniş halkaya sahiptir. Doğalgaz ortamın havasını ısıttığı gibi hem de sıcak su ihtiyacını karşılaması açısından son derece önemli bir ısınma sistemi olarak bilinir. Doğalgaz polietilen borular yardımıyla dağıtım merkezinden servis kutularına kadar getirilir. Servis kutusundan çelik borularla radyatör ve sıcak suya hatta ocaklara kadar giden serüvene doğalgaz tesisatı denir. Servis kutusundan doğalgaz sayacına ve oradan da yanma cihazına kadarki kısımda uygulanması gereken bazı şartlar vardır. Yetkili firmaların uyması gereken kurallar TSE 7363 isimli şartnamede mevcuttur.

Yapılan Tesisat temel olarak ikiye ayrılmaktadır. Doğalgaz ana kolon tesisatı yapıların ortak kullandıkları kısma Ana (Kolon) Tesisatı denmektedir. Sayaçlardan yakıcı cihazlara kadar olan kısma Daire İçi Tesisat denir.
kolon.jpg

Servis kutusundan doğalgaz ölçüm sayaçlarına kadar olan kısma Ana (Kolon) Tesisatı denir. Bu kısımda yapılacak olan tesisatta kullanılan borular çelik olmalıdır. Bu borular yangına karşı korunmalıdır. Doğal gaz boruları korozyana karşı korunmalı ve bu borular alınırken iç çapak kontrolü yapılmış olmalıdır. Doğalgaz kolon tesisatı bina ya da konutta bulunan daire, ofis, depo, mağaza gibi alanlar (BBS) miktarına göre hesaplanmalıdır. (BBS) Bağımsız birim sayısınca tesisat üzerinde bina girişine yakın ulaşılabilir yere ana kesme vanası konulmalıdır. Bu vanalar, ısıtma tesisatlarında kolon altlarına konulur. Yan tarafında bulunan pürjörü (hava atıcılar) ile diğer vanalardan ayrılır. Bir tamirat anında veya başka bir maksat için kolondaki suyu kesmek veya boşaltmak için kullanılır. Tesisata bakır çubuk ile topraklama yapılmalıdır. Tesisatın geçtiği yer mutlaka havalandırılmalıdır. Bazı gaz dağıtım bölgelerinde A.K.V’nin yanında deprem vanası kullanımında zorunludur.

3983.jpg

Ölçüm sayaçlarından kombi ve ocağa kadar ki kısma Daire İçi Tesisat denir. Doğalgazın iletiminde kullanılan malzeme ve birleştirme teknikleri farklılık göstermektedir. Bu farklılık gaz dağıtım firmalarının şartnamelerine göre değişiklik göstermektedir. İletim malzemesi olarak doğalgaz çelik boru ve bükülebilir esnek boru kullanılmalıdır. Çünkü esnek ve bükülebilir borularda ek parçalar az olacağından basınç ve akışkanlık kaybı az olur ve ısıyı daha homojen bir şekilde iletir. Daire içi tesisatın ileride çıkabilecek arızalar ve konfor açısından sağlam ve güvenilir olması gerekmektedir. Bu nedenle yetkili firmaların proje çizimini ve uygulamayı belirlenen kurallar dahilinde yapılmalıdır.

DestekHemen iletişime geçin
Destek

Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?

07:55